Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ludovika

2012.03.16

 Mária Ludovika Vilma (Maria Ludovika Wilhelmine von Bayern) (München,1808augusztus 30. – München1892január 25.), a Wittelsbach-házbólszármazó királyi hercegnő, I. Miksa bajor király leánya, Erzsébet császárné és királyné édesanyja.

Mária Ludovika Vilma bajor hercegnő Münchenben, a Bajor Királyságfővárosában született. Édesapja I. Miksa bajor király (1756–1825) volt, Frigyes Mihály pfalz-zweibrücken-bischweiler herceg és Mária Franciska Dorottya pfalz-sulzbachi hercegnő fia.

Édesanyja Miksa második felesége, Karolina Friderika Vilma badeni hercegnő (1776–1841) volt, Károly Lajos badeni trónörökös herceg és Amália hessen-darmstadti hercegnő leánya. 8 gyermekük sorában Mária Ludovika Vilma született hatodikként:

Házassága, gyermekei

1828szeptember 9-én feleségül ment Miksa József bajor herceghez, aki saját másodunokatestvére volt. Testvérei közül Mária Ludovika kötötte a legszerényebb rangú házasságot, pedig a maga korában híres szépségnek számított (Miksával kötött házassága előtt kapcsolat fűzte Miguel portugál infánshoz, a későbbi I. Mihály királyhoz, akihez politikai okokból nem mehetett feleségül).

Az esküvőt Tegernsee-ben tartották. Tíz gyermekük közül nyolcan érték meg a felnőtt kort:

Házasságuk nem volt boldognak nevezhető. Férje gyakran utazgatott felesége nélkül. Ludovika hercegnő szerette a vidéki életet, a természetet. Nem sokat törődött azzal, hogy öltözéke vagy társasága a rangjához méltó-e, ami akkoriban nem volt megszokott, saját bevallása szerint is teljesen elparasztosodott a vidéki létben, ahol nem kellett nagy bálokkal és más társadalmi eseményekkel foglalkoznia, így polgári életet élhetett. Nem volt vallásos és gyermekeit is megkímélte ettől, amit, Zsófia gyakran fel is emlegetett húgának. Gyermekeit is maga nevelte.

A családban mindenkinek volt beceneve, ami néha félreértésre adott okot. Mikor lánya, Erzsébet már Ischl-ben élt, meglátogatni készült leányát, érkezése előtt egy táviratot küldött a következő szöveggel: "Erzsébet császárné. Ischl. Verébbel és Lúddal érkezem. Mimi". Meg is érkezett két gyermekével, Matildávalval, akit Verébnek becéztek és fiával, a Lúdnak becézett Károly Tivadarral. Mikor azonban megérkeztek az állomásra nem várt őket más, csak egy szolga két ketreccel a "madarak" számára.

Időtöltésül órákat gyűjtött, érdekelte a földrajz, ismereteinek nagy részét főleg missziós kalendáriumokból vette. A politikával nem foglakozott, ezért nem is volt tájékozott benne.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.