Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


{{}}}}

2012.03.24

 A három oldalas irat a magyarok szeretett királynéjának keze nyomát őrzi. Erzsébet (1837-1898), Ferenc József császár felesége valószínűleg szamárvezetővel, választékosan, de a tőle megszokott egyszerűséggel, sallangmentesen írta ezt az Eötvös Józsefnek címzett köszönőlevelet. A nemzeti ünnep alkalmából közszemlére bocsátott írásban a királyné azért hálálkodik az akkori vallás és közoktatási miniszternek, amiért az levelezett vele és így segítette őt a magyar nyelv megtanulásában. 


– A kincs a Csongrád Megyei Levéltár kiemelt jelentőségű dokumentuma. Az igazgatói szoba egyik speciális szekrényében, különleges biztonságban őrzik, állandó páratartalom és hőmérséklet mellett – árulta el Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferenseA közvetlen, személyes hangvételű levélben Erzsébet királyné kifejezetten kérte Eötvöst, hogy helyesírását javítsa ki és a levelet küldje vissza neki, hogy ezzel is csiszolódjon magyar tudása. "Remélem, hogy ön igen szigorú lesz,... mivel legforóbb ohajtásaim közé tartozik a vágy, gyönyörű nyelvünk minden szépségeit mind inkább elsajátítani" – írta szó szerint az egykori bajor hercegnő. 


A különleges dokumentum mindössze egyetlen napig lesz látható a nemzeti ünnepen ingyenesen látogatható szegedi Móra múzeumban.

 

 

"Kedves bárom! fogadja őszinte köszönetemet szívességéért, melyel azon unalmas feladatot hogy velem levelezésbe lépjen magára válalta" – így kezdte levelét a magyarul tanuló Sisi, aki "hálás tanítványa Erzsébet" aláírással zárta sorait
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.